AK Parti’de yerel seçim çalışmaları sürüyor. Artık aday belirlemede sona yaklaşıldı. 81 il, 900’den fazla ilçe olsa da yerel seçimde herkesin gözü en başta İstanbul ardından da Ankara’da olacak. CHP’nin adayları belli. Ancak AK Parti ve MHP cephesinde aday belirlemek için yoğun bir trafik var.

Kıvanç El

AK Parti güçlü olduğu il ve ilçelerde adaylarını bu ay içerisinde açıklamaya başlayacak. Birçok ilçede mevcut başkanın devam etmesi bekleniyor. İllerde de aynı durum geçerli. 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi adayı için de yoğun bir temas ve temayül trafiği var. İstanbul için; İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, eski Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, eski Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu, Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen ve eski TOKİ Başkanı olan Fatih Belediye Başkanı Mehmet Ergün Turan adaylık için konuşulan isimler.

Ekrem İmamoğlu’nu yenebilecek aday arayan AK Parti’de ismi geçen adaylardan hiçbiri için “Bu adayla kesin kazanırız” denilemiyor. Hem “Karadenizli” hem “Kürt seçmenden” oy almayı hedefleyen AK Parti’de bu profile en uygun adayın kim olduğuna dair farklı görüşler var. Partideki üst düzey bazı yöneticiler en doğru adayın Ali Yerlikaya olduğunu düşünüyor.

Erdoğan’ın da en sıcak baktığı adayın ise tüm bu adaylar arasında eski TOKİ Başkanı olan Trabzonlu Ergün Turan olduğu belirtilmekte. Erdoğan’ın “Aday Karadenizli olmalı” görüşünü savunması nedeniyle Ergün Turan’a daha sıcak yaklaştığı kaydediliyor. Uzun bir süredir adaylığına kesin gözle bakılan Murat Kurum ise bu hafta yapılacak toplantıların ardından İstanbul için tamamen devre dışı kalabilir. Murat Kurum’un Ankara adayı olabileceği de iddialar arasında. 

CHP’deki değişimin İmamoğlu’na katkı sağlayacağı net. Ancak İYİ Parti’nin seçime kendi adayıyla girecek olması muhalefet açısından bir dezavantaj. Ayrıca diğer bir blok oy, yani Kürt oylarının da bu seçimde garantisi yok.

Cumhur İttifakında yer alan AK Parti ve MHP bloğu her ne kadar uyumlu çalıştığına dair mesaj verse de Yeniden Refah Partisi ile problemler yaşanıyor. Yeniden Refah Partisi’nin İstanbul ve Ankara’da büyükşehir adaylarına destek karşılığında birer ilçe istediği basına yansıdı. AK Parti’de bu talebe olumlu yaklaşan yok. Bu durumda Yeniden Refah Partisi’nin her iki büyükşehirde de aday çıkarması gündeme gelebilir. Tam bu iddiaların konuşulduğu günlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yeniden Refah Partisi lideri Fatih Erbakan ile bir araya geldi. 

Özetle AK Parti, İstanbul’u kazanmak için 2019’un aksine bu seçimlerde “daha titiz” davranıyor. Ancak aday belirleme sıkıntısının sürdüğü kesin. Aday belirlendikten sonra yarışın İmamoğlu ile aday arasında mı yoksa İmamoğlu ile Erdoğan arasında mı geçeceği de netleşecek.