Ağız kokusu tıbbi adıyla ‘halitozis’ zaman zaman toplumun büyük çoğunluğunu etkileyen bir hastalıktır. Bireyin yalnızca kendisini etkilemekle kalmaz, sosyal ilişkilerinde de sorunlara yol açar. Hatta yakın zamanda boşanma davalarında haklı gerekçelerden biri olarak görülmüştür.

Melike Kiraz Canpolat

Sülfür bileşikleri açığa çıkaran sarımsak, soğan gibi yiyeceklerin tüketilmesinden sonra ve uzun süreli açlık durumlarında oluşan ağız kokusu fizyolojik yani normal kabul edilmektedir. Açlık durumunda vücut enerji kaynağı olarak yağ yakmaya başlar ve aseton dediğimiz kötü kokulu bileşikler oluşur. Ayrıca zayıf ve yaşlı bireylerde normalden daha fazla aseton bileşiği oluştururlar. Gece uyku sırasında ise tükürüğün azalması ile bakteriler çoğalarak ağız kokusuna neden olur. Fizyolojik ağız kokusu için en iyi çözüm diyet düzenlemesi ve temizliğe dikkat edilmesidir.

Ağız kokusunun patolojik yani normal dışı sebepleri büyük çoğunlukla ağız boşluğundaki sorunlardan kaynaklanır. Bu nedenle bir şekilde ağız kokusu olduğunu düşünen bir birey mutlaka ilk olarak diş hekimine başvurmalıdır. Hekiminiz detaylı muayenede olası sorunları kontrol edecektir.

Diş bakımı şart

Bunlar; uygun olmayan ve altı hasta tarafından temizlenemeyen kaplamalar, dişeti iltihapları ve diş taşı birikimleri, diş kökü iltihapları, çürükler, dil üzerindeki birikimler olabilir. Tüm çürükler tedavi edildikten ve dişeti tedaviniz bittikten  sonra evde yapabileceğiniz uygulamaları; günde en az iki kere diş fırçalamak, diş ipini rutin haline getirmek, kaplamalarınızın altını ağız duşu veya süngerimsi diş ipleri ile temizlemek, uygun bir temizleyici edinerek özellikle sabah kalktığınızda dil temizliği yapmak, alkolsüz ağız gargaraları kullanmak şeklinde önerebilirim.

Diğer organlarımızdaki işleyiş bozuklukları da ağız kokusuna sebep olabilir. En sık nedenleri arasında sinüzit gibi üst solunum yolu enfeksiyonları yer alır. Bu durumlarda burun boşluğundan içe doğru bir iltihap akışı olduğu için doğrudan kötü bir koku hissedilir. Şeker hastalığı, reflü ve H. Pylori gibi mide hastalıkları, böbrek yetmezliği, karaciğer yetmezliği, bağırsak hastalıkları, astım gibi çok geniş gruptaki birçok hastalığın bir yan bulgusu olarak kötü ağız kokusu görülebilir.
Sürekli olan ağız kokusu mutlaka tedavi edilmesi gereken bir durumdur. Tedavisinde ise tek seçenek sebebin bulunmasıdır.

Ağız kuruluğu bir başka faktör

Günlük hayatta ağız kokusu için birkaç pratik bilgi söylemek istiyorum. Ağzımızı kurutan birçok şey ağız kokusuna yol açar. Alkol, sigara, alkollü ağız gargaraları, uzun süre sakız çiğnemek, fazla kahve-çay tüketimi gibi. Bol su içmek; özellikle suya tarçın, nane, limon gibi eklemeler yapmak ise ağız kokusu probleminde çok etkilidir. Ayrıca oruç gibi uzun süreli açlıklarda dil ve diş temizliği rutinin devam ettirilmesi de yine kurtarıcı olacaktır.

Herkese bol gülümsemeli bir hafta diliyorum.