Kim bembeyaz dişlerle kocaman bir gülümsemeye sahip olmaz istemez ki! Günümüzde artan ve değişen estetik algıları şüphesiz diş hekimliğini de etkiledi. Eskiden hastalarımız genellikle ağrı sebebiyle bizlere başvururken şu anda gülüş tasarımları, özgüvenli bir gülümsemeye sahip olmak 7’den 70’e tüm hastalarımızın beklentisi durumunda. Güzel bir gülümsemenin başlangıcı ise tabii ki beyaz dişler.

Dişler neden sararır? Birincisi hepimizin ten rengi, saç rengi farklı olduğu gibi diş renklerimizde beyazın farklı tonlarında olabiliyor. Ayrıca kahve, çay, sigara gibi renklendirici gıdaların tüketimi de orijinal diş rengimizin zamanla sararmasına sebep oluyor. Eğer siz de benzer şikayetlere sahipseniz diş beyazlatma işlemi sizin için uygun olabilir.

Maalesef beyazlatma yapmak isteyen birçok kişinin ilk başvurduğu yol marketlerde veya internette satılan ürünler. Beyazlatma için piyasada diş beyazlatıcı adı altında jeller, gargaralar, macun benzeri kremler çokça satılmakta ama bir hekim olarak bunları kesinlikle doğru bulmadığımı söylemeliyim. Çünkü birincisi beyazlatıcı ajan içerikleri çok düşük, ikincisi ise aşındırıcı miktarı çok fazla; yani dişinizin sert dokuları dahil çizerek, zedeleyerek lekeleri çıkarıyor. Aynı şey dişlerimizi düzenli olarak karbonatla fırçalarsak beyazlar söylemi içinde geçerli. Tüm bu uygulamalar diş minenize ve dişetlerinize zarar verdiği gibi arzu ettiğiniz kalıcı beyazlığı yakalamanızda mümkün olmayacaktır.

Beyazlatma için doğru tek yöntem hekim kontrolünde yapılan tedavilerdir. Burada iki farklı seçenek bulunmaktadır. Birincisi klinik ortamında tamamen hekim kontrolünde dişinize özel bir jel sürülerek lazer ışığı altında yapılan ofis beyazlatmadır. İşlem süresi istenilen beyazlık derecesi ve kullanılan markaya göre 45-90 dakikadır ve genellikle tek seansta tamamlanır. Bir diğeri ise hastadan alınan ölçülerle hazırlanan şeffaf bir plak içerisine kendisine verilen beyazlatıcı jeli sürerek geceleri kullandığı ev tipi beyazlatmadır. Hastamız bu plakları 5-7 gün arasında her gece kullanmalıdır. Klinikte yapılan sistemde kullanılan ajan daha güçlüdür ve süresi daha kısa olduğundan daha konforludur. Genel olarak ise  beyazlatma  tedavisi oldukça rahat ve kolay bir tedavidir diyebiliriz.

Beyazlatma işlemiyle diş renginizi 4-8 ton aralığında açmak mümkün olabilir. İşlemden sonra dikkat etmeniz gereken en önemli konu ise 1 hafta boyunca kahve, çay, salça, şarap gibi renklendirici gıdalardan uzak durmaktır. Peki mükemmel beyaz dişlerinizi ne kadar süre kullanabileceksiniz? Bu sorunun cevabı kişiden kişiye farklılık gösterse de ortalama süre 12 ay diyebiliriz.Tabii ki yeme içmemize dikkat etmemiz, 6. ayda kontrole giderek gereken müdahaleler varsa yaptırmamız bu süreyi uzatabilir.

Sizlerin en büyük çekincesi genellikle kullanılan jelin dişlerinize zarar verebileceği ve ağrı yapabileceği düşüncesi oluyor. Beyazlatma işleminin dişimize zarar vermemesi için  bazı ön koşullarımız var. Birincisi kullanılan jelin pH değeri yani asitliği çok düşük olmamalı yani markası çok önemli. İkincisi klinikte beyazlatma işleminden sonra uygun bakım sağlayan bir macun kullanmamız. İşlem sonrası ağrı değil ancak bir hassasiyet yaşamanız oldukça doğal ve yaklaşık 3 gün içerisinde azalarak sonlanacak bir süreç. Ayrıca konforunuzu artırmak için uyguladığımız özel hassasiyet jelleri ile bu süreyi kolaylıkla atlatmanız mümkün.

En merak edilen konulardan bir diğeri ise bu işlemin maliyeti. Her malzeme de olduğu gibi kullanılan jelin onlarca farklı markası ve kalitesi bulunmaktadır. Benim tavsiyem ve diş hekimliğine dair en üzüldüğüm konulardan biri elma ile armudu kıyaslamamak üzerine olacak. Organik soğuk sıkım bir meyve suyu ile içeriğinde meyve dahi olmayan onlarda katkı maddesi içeren güya bir meyve suyunun market fiyatı bir olabilir mi? Üstelik burada söz konusu olan dişimizin sağlığını kalıcı olarak kaybetme riski ise bu riski almak ne kadar doğrudur kararı sizlere bırakıyorum.

Beyazlatma yapamadığımız durumlar var mıdır? Tabii ki. Kullanılan hiçbir jel diş dolgularınızın, kaplamalarınızın rengini değiştirmez. Dolayısıyla ön dişlerinizde çok büyük dolgular veya kaplamalar varsa beyazlatmayla birlikte onlarında tamamen yenilenmesi gerekmektedir. Ayrıca kanal tedavili veya amalgam dolgulu tek bir dişinizin rengi değişmişse bunların da düzeltilmesi kolayca yapılabilir ama yöntemleri farklıdır. Güzel bir gülüş konusunda atabileceğiniz en konforlu adımlardan biri olan beyazlatma tedavisi gülüş tasarımınızın bir parçasıdır. Zaman zaman estetik dolgularla, yaprak porselenlerle ve dişeti tedavileriyle desteklenerek bir sonuca gidilebilir.

Hepinize bol gülümsemeli bir hafta diliyorum.