Orhan GÜRDİL
Başkent...
Orhan GÜRDİL

Başkent Üniversitesi kurucusu ve yönetim üst Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Haberal, plastik cerrahi dünyasında yıllardan beri yaptığı başarılı çalışmalarıyla ismini dünya tıp tarihine altın harflerle yazdırmış bir cerrahtır.
Meslek hayatı boyunca yurtiçi ve yurtdışında aldığı pek çok ödülün yanı sıra, organ nakli ve yanık yaralanmalarında gösterdiği üstün başarılar, sadece yurdumuzda değil uluslararası tıp dünyasında da tanınmasına vesile olmuştur. Uluslararası yanık yaralanmaları derneği (ISB) tarafından Prof. Dr. Haberal'ın bu başarılarını değerlendirmek için geride bıraktığımız 29 Ağustos 2022 tarihinde, Meksika'nın Guadalajara kentinde düzenlenen yıllık kongrede, Haberal’a tıp dünyasında Nobel olarak anılan “Tanner-Vandut-Boswick Burn Prize” ödülü takdim edilmiştir.
Dört yılda düzenlenen bu etkinlik için yapılan kongreye, iki binin üstünde tıp mensubu hekim katılmıştır. Prof. Dr. Mehmet Haberal’a yanık konusunda duayen isim, Prof. Dr. Fortunato Benaim (103) ödülünün Prof. Dr. David Mackey tarafından verilmiştir. Lokal komite başkanı Prof. Dr. Ariel Miranda tarafından kürsüye davet edilen Doktor Jane Bostwick Caffrey tarafından Prof. Dr. Mehmet Haberal'ın ödül takdiminden sonra takip eden dakikalar, tıp dünyasının ünlü uzmanları tarafından ayakta alkışlanmıştır. Onuruna verilen akşam yemeğinde 2006 yılında ISB Başkanlığını kendisine devreden Prof. Dr. David Herndon’u unutmayan Haberal, bu meslektaşını da övgü dolu sözlerle yemeğe katılanlara tanıtmıştır. Prof. Dr. Mehmet Haberal ve beraberindekiler ünlü doktorun 1973 yılında yanık eğitimi yaptığı Houston Galveston Shriners yanık merkezini de ziyaret eden Prof. Dr. Mehmet Haberal'ın başarıları, bu ödül töreni ile de bitmemektedir. Dünya Organ Nakli Derneği (TTS) 29. Kongresi, geride bıraktığımız 19-25 Eylül 2022 tarihinde 2.500 kişinin katılımıyla Arjantin'in başkenti Buenos Aires’te yapılmıştır. Dünyaca ünlü bu kentte, Başkent Üniversitesi bir tanıtım standı da kurmuştur. Kongreye üniversite mensubu 13 kişiyle katılan Prof. Dr. Haberal, bu etkinlikte Türkiye'yi tanıtan güzel bir konuşma yapmış ve üniversitenin koyduğu “Tom Starzl” ödülünün yanı sıra diğer ödülleri de hak edenlere vermiştir.
Arjantin'in Buenos Aires kentinde düzenlenen kongrenin kapanış gecesinde Dünya Organ Nakli Derneği’nin bilim komitesi başkanlığını yürüten, bir önceki dönem başkanı olan Profesör Haberal, etkinliğin moderatörü olarak kapanış oturumunda bir konuşma yapmıştır.
TTS’nin 2024’te İstanbul'da yapmayı planladığı uluslararası bilimsel toplantı için Prof. Dr. Mehmet Haberal, söz aldığı kürsüden konuklardan gelen soruları yanıtlamakla kalmamış, fonda Türk bayrağının dalgalandığı tanıtım filmi önünde herkesi İstanbul’a davet ederek “Hepinizi TTS 2024 kongresinde görmeyi istediğimizi ve sizleri orada en iyi şekilde ağırlayacağımızı bilmenizi istiyorum” sözlerini aktarmıştır. Haberal ayrıca “Türk Hava Yolları ile geliş ve gidişleriniz çok kolay olacaktır” demiştir. Kurulan başkent Üniversitesi standında, kongreye katılan konuklara Türkiye’yi tanıtan objeler de vermiştir.
Prof. Dr. Haberal gerek Meksika’nın Guadalajara ve gerekse Arjantin’in Buenos Aires kentindeki temasları sırasında büyük ilgi görmüştür. Dünya tıp alemi ve yerel basınlar, üstün başarılı Haberal’a övgü dolu yazılar yazmışlardır.
MUHTEŞEM BİR DERGİ: BÜTÜN DÜNYA
Atatürk’ün “Eğitim ki, bir milletin ya özgür, bağımsız, şanlı; yüksek bir topluluk halinde yaşatır ya da esaret ve sefalete terk eder” sözlerini kendisine bir nasihat olarak kabul eden başkent Üniversitesi kurucusu ve yönetim üst Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Haberal'ın yıllardan bu yana Başkent Kültür Yayını adı altında Bütün Dünya adlı süper kalite bir dergiyi, her ay merakla beklenen okuyucularının ilgisine sunmaktadır. Türk kültür sanat magazin ve aktüalite dünyasına değerli yazarların ilginç yazıları ile hizmet veren bu değerli dergi aynı zamanda ulu Önder Atatürk’ün dehasını Türk gençlerine de tanıtmaktadır. Bana böyle bir dergiyi okuma imkânı verdiği için Haberal’a yürekten teşekkür ederim.