CHP’de aylardır tartışılan mutlak butlan gerçek oldu. “Siyasi partiler tarihinde bir ilk” olarak tarihe geçen karara göre CHP, 4-5 Kasım 2023 tarihinde yapılan 37. Kurultay öncesine dönüyor. Özgür Özel ve yönetimi yok sayılıyor, karar kesinleşinceye kadar Kemal Kılıçdaroğlu ve yönetimi göreve davet ediliyor.
Verilen karar ilgili organlara ve kişilere tebliğ edilmeye başlandı. Partide bölünme endişesi yaşatan krizin çözümü için tek bir çare olduğu konuşuluyor. O çare de kurultay.
Kurultay konusu Mutlak Butlan kararı ortaya çıktıktan tam 24 saat sonra bir telefon görüşmesi gerçekleştiren halef-selef genel başkanlar Kemal Kılıçdaroğlu ve Özgür Özel’in ana gündemi oldu. Tarafların basın danışmanları aracılığıyla yapılan açıklamalara göre Kılıçdaroğlu Özel’le, partiyi “en uygun zamanda” kurultaya götürme niyetini paylaştı. Bunu memnuniyetle karşıladığı söylenen Özel ise, “en uygun zamanda” değil, “bir an önce” kurultay kararı alınması gerektiğini ifade etti.
Özel CHP Genel Merkezi’nde vatandaşlara seslenirken de Kılıçdaroğlu ile yaptığı bu görüşmeyi anlattı, “En kısa zamanda sandık istiyoruz, kurultay istiyoruz” dediğini aktardı.
Kurultay ne zaman yapılır?
Özel yönetimi için “En kısa zaman” elbette bayramdan hemen sonra alınacak bir kurultay kararı olur. Ancak Kılıçdaroğlu’nun “en uygun zaman” dediği takvim 2026 yılı içinde olsa da haftalar değil aylar sonrasını işaret ediyor. Kılıçdaroğlu çevresinde konuşulan takvim 2026 yılı Kasım ayı. Ama kasım ayı da kurultayın yapılacağı değil, olağan kurultay takviminin mahalle delege seçimi ile başlatılacağı tarih olarak konuşuluyor.
Bayram sonrası Parti Meclisi toplantısı bekleniyor
Mahkeme kararı tebliğ edildikten sonra Parti Meclisi üyeliğine döneceğini anlatan iki ayrı siyasetçi verdi bu takvimi. Edinilen bilgiye göre -arada yeni sıcak gelişmeler olmazsa- Kılıçdaroğlu bayram sonrası kendisi gibi göreve davet edilen önceki Parti Meclisi üyelerini toplantıya çağıracak. Bayram sonrası Pazartesi ya Salı günü için bu toplantının planlandığı ifade ediliyor.
Parti Meclisi’nde ağırlık kimden yana olacak?
Belediye başkanlığı, Meclis ya da parti grup yönetiminde görev aldığı için liste dışında kalan yaklaşık 15 kişinin olduğu Parti Meclisi’nde yedekler de dikkate alındığında yaklaşık 60 kişi görev yapabilecek durumda görünüyor. Kararların 30+1 ile alındığı kurulun olağanüstü kurultay talep etme hakkı var. Ancak kurulda Kılıçdaroğlu ile Özel taraftarlarının nasıl bir ağırlık taşıdığı henüz ortaya çıkmış değil. Kılıçdaroğlu taraftarları 34-38 üyenin kendilerinden yana olduğunu, Özel taraftarları ise 40’a yakın üyenin kendi taraflarında olduğunu savunuyor. Gerçek durum toplantı çağrısı yapıldıktan sonra ortaya çıkacak.
Göreve davet edilen üyelerin Kılıçdaroğlu’nun toplantısına katılıp katılmayacağı, bu toplantının genel merkezde yapılıp yapılmayacağı da belirsizliğini koruyan konular. Ancak Kılıçdaroğlu taraftarlarına göre bu toplantı yapılacak ve Kılıçdaroğlu Parti Meclisi üyeleri arasından 7-10 kişilik bir MYK ataması gerçekleştirerek partiyi yönetmeye başlayacak.
Kılıçdaroğlu’nun ilçe-il başkanlarına şimdilik dokunmayacağı konuşuluyor. Hakkında yolsuzluk iddiaları bulunan kişiler için hemen ihraç sürecinin başlatılacağına dair iddialar da, “Ayrışma yaratacak ya da ayrışmayı büyütecek bir karara imza atılmaz. Ama haklarında ciddi iddialar bulunan kişilerle ilgili parti kurulları bir değerlendirme yapacaktır. Bunu önümüzdeki süreçte göreceğiz” şeklinde yorumlanıyor.
Kurultay başlangıcı için kasım ayı işaret ediliyor
Kılıçdaroğlu’na yakın kaynaklara göre kurultay yasal bir zorunluluk olarak yeni yönetimin önünde olacak. Ancak bunun bayramdan hemen sonra, olağanüstü kurultay şeklinde planlanmadığı söyleniyor. 2026 yılı sonuna doğru başlayacak bir kurultay takvimi öngörüsünde bulunan bir kaynak, “Hemen kurultay kararı alınamaz. Kasım ayında olağan kongre süreci mahalle delegelerinin seçimi ile başlar” dedi.
Bu planlama, Kılıçdaroğlu’nun örgüt yapısını değiştirmeden, delegeleri yenilemeden bir kurultay yapmayacağına işaret ediyor.
Kurultay’a “tamam” diyen ama “En kısa zamanda” vurgusu yapan Özel yönetimine göre bu elbette kabul edilecek bir takvim değil. O nedenle ilk etapta Parti Meclisi’nde, olmadı delegelerden imza toplayarak olağanüstü kongre kararı almak için tüm imkanlar zorlanacak.
CHP Genel Başkanı Özel’in partisinin genel merkezinde vatandaşlara yaptığı konuşmadaki, “CHP’nin hangi delegesi olursa olsun, son delegesi, önceki delegesi. Hangi üyesi olursa olsun, en son kaydolanı, 108 yaşında olanı. Bayramdan sonra benim ‘Tavizim yok’ dediğim, ‘En kısa zamanda, en uygun zamanda olur’ denilen o kurultay için harekete geçiyoruz. Önce kurultay sandığını, sonra seçim sandığını kurtaracağız” sözleri de olağan kurultay için tüm şartların zorlanacağı şeklinde yorumlandı.
Son 24 saat içinde her dakika birçok yeni gelişmenin yaşandığı CHP’de şimdilik kurultay tartışması için bunları not etmekle yetinelim. Görünen o ki bayram sonrası CHP’yi çok daha hareketli ve tartışmalı günler bekliyor olacak.