Kıvanç El Olası aday adayları kendilerini göstermeye “ben varım” demeye de başladı.

Kıvanç El

Olası aday adayları kendilerini göstermeye “ben varım” demeye de başladı.

İktidar partisinde yerel seçim hazırlıkları başlamış durumda… Her ne kadar genel seçimlerde yüzde 7’ye yakın bir oy kaybı yaşasa da AK Parti’de moraller iyi. Bunun sebebi ise AK Parti’deki dinamiklerden çok muhalefetteki iç karışıklık tablosu…

Özellikle CHP’deki “dağınık görüntü” ve “karışıklıklar” AK Parti’yi yerel seçimler için morallendirmiş durumda.

AK Parti’de ekim ayının ilk haftası parti kongresi gerçekleşecek. Bu süreye kadar eldeki 15’i büyükşehir olmak il ve ilçe belediyeleri için mevcut başkanlardan memnuniyet sorulacak. Kasım ayında adayların başvuruları alınacak. Yine aynı ay başvurulara paralel olarak diğer parti yönetimindeki il ve ilçe belediyeleri için eğilim yoklamaları ve anketler başlayacak.

AK Parti’deki yerel seçim çalışmalarında İstanbul Büyükşehir başlığı ise diğer 80 ilden farklı şekilde değerlendiriliyor…

İBB Başkanlığı ile siyasette öne çıkan Cumhurbaşkanı Erdoğan için İstanbul Büyükşehir Belediyesi seçimi daha farklı bir “değer” ve “öneme” sahip.

25 yılın ardından 2019’da gelen kayıp AK Parti’de de derin bir yaraya yol açtı. Bu siyasi sıkıntılar 5 yıla yakın süre geçse de hala giderilemedi. Bir önemli konu ise İstanbul’un görünürlüğü… Birçok kentte proje yapabilirsiniz ancak İstanbul’a yapılan bir yatırım Türkiye’ye yapılmış gibi bir etkiye sahip. Bu nedenle AKP projelerde de İBB’yi kaybettiği günden bu yana hep bir adım geride kalmış durumda…

İstanbul ayrıca yeni dönemde artması planlanan kentsel dönüşüm projeleri, yeni yatırımlar ve Kanal İstanbul projesi başta olmak üzere çeşitli projeler nedeniyle de önemli bir “rant” alanı.

Tüm bu nedenlerle İBB’yi kazanmak Erdoğan için önemli. Ancak bazı veriler AK Parti’de de endişeyle karşılanıyor. Bunlardan ilki 28 Mayıs’taki ikinci tur cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yüzde 51.8 ile Kemal Kılıçdaroğlu önde tamamlaması… Yani İstanbul’da hala muhalefet yüzde 52’ye yakın bir güce sahip. Bu neden Ak Parti, İstanbul için daha “özel” planlar yapıyor.

Ulaştırma, İçişleri, Tarım ve Aile Bakanlıklarınca İstanbul’a dair projelerin açıklanması gündemde. “Yeni taksi plakası”, “ilçelerde artan göçmen sorununun çözülmesi”, “trafik için alternatif çözümler”, “İstanbul’dan tersine göç edenlere teşvik verilmesi”, “yeni metro projeleri” gibi birçok başlıkta çalışma açıklanabilir…

İstanbul için çok fazla isim dillendiriliyor, bakanlar, eski bakanlar vesaire. Kim aday olursa olsun İBB seçimlerinde yarışacak “aday” Cumhurbaşkanı Erdoğan olacak.

AK Parti’de bir hazırlık da Ankara’ya yönelik

2019 yerel seçimlerinde “Kayserili” bir ismi, Mehmet Özhaseki’yi Ankara’dan aday yapma hatasına düşen AK Parti bu sefer benzer hata yapmama eğiliminde. Ankara’ya Ankaralı aday aranıyor.

Ankara’da “hemşericilik” hala güçlü seçmen davranışları arasında.  Bu nedenle mevcut AK Partili ilçe belediye başkanlarından biri büyükşehir adayı yapılabilir. Adı en fazla konuşulan isim ise Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok…

Ankara Büyükşehir için bir süredir sosyal medya başta olmak üzere çeşitli haberlerde adaylık için eski başkan Melih Gökçek’in de adı geçiyor. Ancak oldukça tartışmalı bir isim olan Gökçek’in Ak Parti’den vize alması oldukça zor.

İktidar partisinde tüm bu ince hesaplar yapılsa da herkesin gözü kongre sonrası süreçte. Ekim ve Kasım aylarında siyaseten yoğun süreçler bizi bekliyor.