Matematik en kesin bilim dalıdır.
M.Ö. Beş binde de vardı, şimdi de var. Ama artık kimse matematiğin eski olduğunu düşünmüyor. Ondan vazgeçmeye çalışmıyor.
Spor bilimcileri de çalışmalarını matematiğe dayandırdıklarından günümüzde yaptıkları taktir görmektedir.
1921’de Archibald enerji metabolizmasını ortaya koydu ve Nobel Ödülü’nü aldı.
1991-1999 yılları arasında hiçbir üniversite anatomi, fizyoloji ve beden eğitimi alanlarında Harvard kadar gerekli bilgiyi sağlayamadı ve bu alanı geliştirmek içinde yüksek lisan programları düzenlemedi.
Bu programları yönlendirenlerin başında Dr. George Welle geliyordu.
Kısaca sporda ‘eski ve yeni kavramı’ antrenman biliminde yer almaz. Eski ve yeni ile olsa olsa yönetmeliklerde ve kurallarda ve organizasyon biçimlerinde değişiklikler anlaşılmalıdır. Örneğin olimpiyat oyunlarına katılımın değişmesi gibi. Bugün geçerli olan kurallar yarın geçerli olmayabilir.
Sporda kafa karışıklığın önlenmesi için sporda eski ve yeni kavramının yerli yerine oturtulması gerekmektedir.
Yöntemlerine yeni isimler verip, bunun yeni olduğunu söylemek samimiyetsizliktir. Çoğu yeni denilen yöntemin ambalajı açıldığında içindekinin pekte yeni olmadığı görülmektedir.
Diamond Lig’de sporcuların mayıs ayından eylül ayına kadar form da kalmaları sağlayan faktörler, yaklaşımlar nelerdir? Burada desteği sağlayan bilim temelidir..
Aşkın Tuna bir yazısında, “Uzun süre formda kalmayı bilmek bizim de hakkımız” diyerek insanların buna dikkat etmesini ve buna uygun antrenman yapmasının önemini öne çıkartmaktadır.
Uzun süre formda kalmak spor bilimine ve matematiksel çözümlerine bağlı olduğundan, olimpiyat oyunlarına 8 ay kala herkese şimdiden başarılar dilerim.