Bugün sizlere ortak özellik olarak, istifa ederek görevlerini bırakan Üç eski atletizm federasyonu başkanı Ali Ergenç, Kurthan Fişek, Yılmaz Sazak ve atletizmin kamuoyunda tanınmasında büyük katkıları olan merhum gazeteci Neşet Özmen’den söz edeceğim.
KURTHAN FİŞEK
Spor yönetimi kitabının yazarı idi. Bu kitap başka ülkelerin yazarına ait olsaydı, dünyada çok okunan bir başucu kitabı olarak görülür, Fişek de çok sayıda ödül alırdı. Kitabında yazdıkları düşünceleri, uygulamak istiyor ve Türk sporunda bir sıçrama yaptırmak istiyordu. Bu düşüncelerinde gerekli desteği spor yönetiminden bulamayınca da istifa etti. Onunla birlikte, Halter Federasyonu Başkanı Seyhan Alpaslan, Futbol Federasyonu Başkanı Güngör Sayarı, Voleybol Federasyonu Başkanı Gencay Saylan, Spor Genel Müdürü Fikret Ünlü de istifa ettiler.
YILMAZ SAZAK
İş adamıydı. Atletizmi çok seviyordu. Atletizmi en üst düzeye taşımak için Andre Chewinski gibi dünyaca ünlü antrenörler ve spor adamları ile ile önemli projeler oluşturdu. Bu projeler için İş adamlarının ve diğer bakanlıklarında desteğini aldı. Bu düşüncelerini gerçekleştirmek ve anlatmak için spor yönetiminden randevu aldı. Randevuya gittiğinde onu kapıda görüşme yapmadan beklettiklerinden dolayı çok kırıldı ve istifa etti.
ALİ ERGENÇ
4000 metre koşan milli atletlerimizden olan Ergenç, sonrasında başarılı iş adamı ve ve Federasyon başkanı oldu. Atletizmde Kurthan fişek ve Yılmaz Sazak çizgisinde bir atletizm federasyonu başkanıydı. Onları istifaya götüren nedenleri doğru analiz etti.
Okullar olmadan atletizm tabanının gelişmeyeceğini çok iyi biliyordu. Antrenmana gelen atletlerinde en iyi malzeme ve tesis ortamına sahip olmasını da çok istiyordu. Atletizm sahalarının bağımsız ve uluslararası donanımda olmasının önemini sıkça vurguluyordu. Atletizme emek veren antrenörlerin ve beden eğitimi öğretmenlerinin yeterli ekonomik koşullara sahip olmasının önemini vurguluyor ve bu konuda önlemler alınması planlıyordu.
Antrenörlerin çağdaş bilgi ve donanımı için çok iyi eğitilmesinden yanaydı. tüm bunları yapabilmek içinde gereken desteği spor yönetiminden göremeyince de görevinden istifa etti.
Onlara büyük destek olan ”gazeteci gibi bir gazeteci” Neşet Özmen…
Bu üç başkanı hep destekledi. Basın aracılığı ile onların önünü açmaya çalıştı. Hem bu üç başkanın hem de diğer başkanların ve atletizm sorunlarını basın aracıyla kamuoyuna taşıdı. Bütün şampiyon sporcuların, antrenörlerin sorunlarını sade duyurmadı deyim yerinde ise «hoparlör» oldu. Hep belgeli yazardı. Sporda başarılı olmaya çalışan iyilerin yanındaydı.