Ankara'nın kalbi ve Türkiye'nin en büyük ilçelerinden olan Çankaya'da, en tartışmalı seçimlerden biri yaşanacak. CHP yönetiminin parti içinden yükselen tepkilere karşı aday gösterdiği Hüseyin Can Güner'in ilçede CHP'nin gücünü koruyup koruyamayacağı merak ediliyor. Türkiye İşçi Partisi ise kamuoyunda tanınan isimlerden İrfan Değirmenci ile Çankaya'da dengeleri değiştirmeye çalışıyor.

Kıvanç El

Çankaya, İstanbul'da Esenyurt, Gaziantep Şahinbey'in ardından 937 bin nüfusu ile Türkiye'nin en büyük 3. ilçesi. Ankara'nın hem şehir hem de iş merkezi olması nedeniyle günlük nüfusu 3 milyona yaklaşıyor. İlçe uzun yıllardır CHP'nin yönetiminde. Ancak 2024 yerel seçimleri için belirlenen isim olan Hüseyin Can Güner'in hem adının geç açıklanması hem de Özgür Özel'e yakınlığı en fazla konuşulan başlıklar oldu. Hüseyin Can Güner'in Çankaya'da aday adayı olmadan aday yapılması da tartışılan başlıklardan oldu. 24 aday adayı olan Çankaya'da Parti Meclisi kararı ile bu adayların yerine Güner adaylaştırıldı. 19 aday ortak bir açıklama ile "aday adayı olmayan" bir ismin aday yapılmasına tepki gösterdi. Mevcut belediye başkanı Alper Taşdelen de ilk başta aday yapılmamasını eleştirse de bir araya gelerek Hüseyin Can Güner'e destek olduğunu duyurdu.  

24 Saat Gazetesi'nin sorularını yanıtlayan Güner'e göre de kendi adının açıklanmasında geç kalındı ancak sahada CHP örgütleriyle yapılan yoğun çalışma ile bu sorun ortadan kaldırıldı. Ayrıca CHP'nin Çankaya'da belediye meclis üyelikleri için ön seçim yapılmasının da Hüseyin Can Güner'e CHP tabanından gelecek olası tepkiyi durdurduğuna dikkat çekiliyor. 

2019 yerel seçimlerine Çankaya'da ittifak ile gidildi ve CHP yüzde 73 oy alarak seçimin galibi oldu. Güner, şu anki hedefinin ise ittifaklar olmadan bu rakama ulaşabilmek olduğunu söylüyor. Güner, Parti Meclisi'nde kendisine Çankaya'da rakip isimler de olduğunu ancak onların da desteğini alarak aday olduğunu söylüyor. 

Güner'e özellikle TİP adayı İrfan Değirmenci başta olmak üzere en fazla gelen eleştiri, "CHP Çankaya'yı kale olarak görüyor bu nedenle üzerlerinde bir rahatlık var" söylemi. 

Güner, bu eleştirilere karşı çıkıyor ve "Çankaya bizim kalemiz deyip bırakmıyoruz. En fazla proje açıklayan sahada en fazla çalışan aday biziz. 5 yılın sonunda Çankaya'yı Türkiye'nin en çok konuşulan ilçesi yapmak istiyorum" ifadelerini kullanıyor.

Whatsapp Image 2024 03 22 At 13.11.31

Hedef Büyükşehir mi?

Çankaya uzun yıllardır CHP'li isimler tarafından yönetilen bir belediye ancak Ankara'da Büyükşehir belediye başkanlığına bir alternatif çıkaramadı. CHP içerisinde "En büyük ilçeyi yöneten isim doğal olarak bir sonraki seçim doğal Büyükşehir adayıdır" yorumları hep yapılıyor. 

"5 yıl sonraki hedefiniz Büyükşehir adayı olmak mı?" sorumuza Hüseyin Can Güner, "Öncelikle Çankaya'ya iyi şekilde hizmet etmeyi hedefliyorum. 5 yılın sonunda da Çankaya'da bugün bana oy veren veya vermeyen herkesin 'iyi ki verdik oyumuzu' diyecekleri bir belediye başkanı profili çizmeyi hedefliyorum. Bunlar olduktan sonra zaten genel siyasette de yerel siyasette de seçmen günü geldiğinde sizi daha ileri noktalara taşıyor. Kararı seçmen verecektir" yanıtını veriyor.

Güner'in adaylığında en fazla konuşulan başlıklardan birisi de "30 yaşındaki biri Çankaya'yı yönetebilir mi?" söylemi idi. Güner, bu söyleme, "Genç olma konusunu siyasetin profesyonelleri gündeme getiriyor. Sokakta, sahada seçmen gözünde genç olmak konuşulan bir konu değil. Hatta benim için rahatlatıcı bir özellik olduğunu gördüm yurttaşlarımız genç adayları sonuna kadar sahipleniyor. Sokakta yaşım nedeniyle bir endişe yok" sözleriyle karşılık veriyor.

Güner, belediye meclis üyeliklerinde yapılan ön seçimde ilk 3 çıkan adayın da 30 yaşında olduğuna dikkati çekip, "Tabanımızın genç adaylarla bir problemi yok, güvenlerini boşa çıkarmayacağız" diyor. 

"Yakınlığım siyaset dışı değil"

TİP adayı İrfan Değirmenci, "Bu seçimde ya TİP ve İrfan Değirmenci kazanacak ya Cumhuriyet Halk Partisi'nin mevcut düzeni ve genel başkanın aday olmasını istediği kişilik kazanacak" açıklaması yapmıştı.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in avukatı olması ve kendisine yakın olması nedeniyle aday yapıldığı yorumlarını sorduğumuz Güner, "Sokakta adayın siyasi yakınlıkları ile ilgili bir tartışma gözlemlemiyorum. Yurttaşları gündemi bizi en iyi kim yönetecek hangi siyasi anlayışla yöneteceğiz buna bakıyorlar. Bunlar siyasetin içerisindekilerin konuştuğu başlıklar. Parti içi siyasetle ilgili bir konuda yurttaşlardan bir soruya muhatap olmadım" karşılığını veriyor. 

Güner, kendisinin CHP Çankaya Gençlik kollarında siyasete başladığını, her kademede görev aldığını da sözlerine ekliyor.  Özgür Özel ile "yol arkadaşı" olduğunu söyleyen Güner, "Benim yakınlığım aileden gelen veya siyaset dışı yakınlıkla olan bir adaylık değil. Elbette bana bir güveni var ama parti içerisinden çıkmış bir ismim" ifadelerini kullanıyor.

"Bana zül geliyor, iktidar utanmıyor"

Çankaya'ya dair projelerine de değinen Güner, ekonomik krizin etkisiyle en fazla talebin ucuz yemek verilecek "Halk Lokantaları" olarak geldiğini kaydediyor. Güner, "Çankaya'da bizim köklü bir belleğimiz var bunu tekrar canlandırmak lazım. Kültür-sanat herkes için lüks oldu. Kültür ve sanat etkinliklerini 12 aya ve herkese yayacağız. Tüm kesimlerden yurttaşlarımızın yaşam kalitesinde bir geriye gidiş var. 21. yüzyılda ucuz ve sağlıklı yemek projesini vaat etmeyi bile kendi açımdan zül kabul ediyorum. Bunun asıl sorumlusu olan iktidar yetkilileri bundan utanç duymuyorlar" açıklaması da yapıyor. 

Çankaya bölgesi sınırlarında 13 üniversite ve 300 bin öğrenci olduğunu kaydeden Güner, "Onlardan yeteri kadar faydalanabildiği söylenemez. Hem onların bu kente katkısı olması hem de bizim onlara daha çok katkı sunmamız gerekiyor. Gençlik merkezleri ve yurtlar açılacak. Mezun olup memleketlerine döndükleri zaman CHP'li Çankaya belediyesini konuşacaklar" sözleriyle de iddiasını ortaya koyuyor.

Seçimlere az bir süre kaldı. Seçim gecesi CHP Genel Merkezi'nde elbette tüm seçim bölgelerinin sonuçlarına bakılacak. Ancak en başta merak edilen ilçelerden birisinin de Çankaya olduğu kesin…