Neredeyse tamamımız ortaokul veya lisede okurken yaşamışızdır. Hoca sınıfa girer ''Kâğıt kalem çıkarın sınav yapacağım'' der.

Abdullah Cenkciler

Kuşkusuz öğrencilerin çoğu hem şaşırır hem de gerilir. ''Hocam nereden çıktı bu şimdi, hazır değiliz' şeklinde mırın kırın ve yakınmalar boşunadır. Esasen hocanın canı ya bir şeye sıkılmıştır ders anlatmak istemez ya da hınzırlığı tutmuş ve öğrencileri hazırlıksız yakalamayı yeğlemiştir. Bu bağlamda:

Zamanından önce yapılan erken seçimleri de hocaların baskın şekilde gerçekleştirdikleri sınavlarla özdeşleştirebiliriz. Nitekim mahalli seçimlerin yapılmasının üzerinden henüz 1 hafta geçmişken yazılı ve görsel medyada  hararetli bir şekilde 2028 yılında yapılacak Genel ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin öne çekilmesi yani 'erken seçim' tartışmaları başladı.

Zaten 1946'dan itibaren çok partili hayata geçilmesi sonrasında yapılan 20 genel seçimin 12'si öngörülen zamanlardan önce yapıldı. Bunun önemli nedenleri arasında gerek iktidar gerekse muhalefette bulunan siyasi partilerin farklı davranışlarını, ülkenin ekonomik koşullarındaki bozukluğu, hükümet kurulamaması  ve dış çevrelerin etkisini gösterebiliriz. İktidarda bulunan parti veya partilerin de işlerine geldiğinde ve ortamı müsait bulduklarında oy ve milletvekili sayılarını artırabilmek için erken seçim kararı aldıkları görülmüştür.

Ama bu bazen ters tepmiş 1987, 1991 ve 1995 yıllarında yapılan erken seçimlerde iktidar partileri oy kaybına uğramıştır. Aynı şekilde ANAP, DSP, MHP'den oluşan 3 partili koalisyon hükümeti 2002 yılında erken seçime gitmiş, bu partilerin tamamının baraj altında kalmaları sonucunda Ağustos 2001'de kurulan ve çiçeği burnunda AK Parti, 365 milletvekili çıkararak o zamanki seçim sisteminin de cilvesiyle iktidar oluvermiştir..

Netice itibariyle her ne sebeble olursa olsun zamanından önce yapılacak erken seçimlerde genel olarak aday belirleme, görüş açıklama, halk önünde tartışma süreleri sonuna dek kısıtlanarak partiler ve adaylar sıkıntıya sokulacak ve sağlıklı sonuçlar alınamayacaktır. Bunun yanı sıra halk açısından da seçmenler gerilecek ve kısa zaman içerisinde önem arzeden tercihler yapmaya zorlanacaktır.

Bu durum çerçevesinde çok elzem olmadıkça 'erken seçim' den kaçınmakta yarar vardır.