Yerel seçimlere az bir süre kala siyasi partilerin tamamı sahada yoğun bir çalışma yürütüyor. 2023 genel seçimlerinde yüzde 7'lik oy kaybına karşın birinci parti olan AK Parti'de de çalışmalar mahalle bazlı olarak yürütülüyor. 30 büyükşehirde de iddialı olan AK Parti'de gözlerin çevrildiği iller ise İstanbul ve Ankara.

Kıvanç El

AK Parti'nin 2024 yerel seçimlerdeki parti oyu beklentisi yüzde 41 civarında. Yani AK Parti genel seçimlerdeki yüzde 7'lik kaybın geri döneceğini düşünüyor. 

2019 seçimlerinde 30 büyükşehirden 15'ini AK Parti kazandı. Mevcut 15 büyükşehir belediyesinden Şanlıurfa ve Bursa dışındaki illerde AK Partililere göre bir risk görünmüyor. Şanlıurfa ve Bursa'da oy bölünmelerinin fazla olduğu, her iki büyükşehirde de Yeniden Refah Partisi'nin seçimi zorlaştırdığı analizi yapılıyor. Yine AK Parti içerisinde Antalya ve Hatay'ın CHP'den alınacağına inanılıyor. 

Yılmaz Büyükerşen'in aday yapılmaması sonra Eskişehir'de de baş başa bir yarış olduğunu, bu ilde seçimi AK Parti'nin alacağına Söğütözü'ndeki genel merkezde inanan oldukça fazla kurmay var.

Aydın, Adana illeri için de "umut" AK Parti'de bitmiş değil.

Gelelim herkesin gözünü diktiği siyasette belki önümüzdeki 10 yılı şekillendirecek olan İstanbul ve Ankara'ya… 

AK Parti bu aralar en iyi yaptığı işe yani, mahalle bazlı çalışmalara odaklanmış durumda. Çalışmalar ile ev kadınları ikna edilmeye çalışılıyor. İstanbul'un 960'ı aşkın mahallesi için 40'ar kişilik ekipler kurulduğu ve tüm seçmenin ziyaret edilerek AK Parti'nin belediyecilik çalışmalarının anlatılıyor. CHP'de benzeri bir çalışma olduğunu söylemek zor. CHP ağırlıklı olarak kendi elindeki ilçelere odaklanmış durumda. Yani önce "eldekini koruyalım" inancı hakim…

Erdoğan'ın büyük İstanbul mitingini 24 Mart Pazar günü gerçekleştirmesi ve ardından da tüm mesaisini İstanbul'a ayırması planlanıyor. AK Parti'deki gelen son anketlere göre Murat Kurum ile Ekrem İmamoğlu arasında 1-2 puanlık farklar bulunuyor. Bazı anketlerde Kurum, bazı anketlerde ise İmamoğlu önde. Ancak AKP kurmayları, "Cumhurbaşkanı sahaya çıktıktan sonra tablo değişecek" görüşünü savunuyor.

Ankara Büyükşehir Belediyesi seçimleri için ise AK Parti Genel Merkezi'nde her geçen gün umut azalıyor. Turgut Altınok'un adaylığı açıklanmadan önce Mansur Yavaş lehine 15 puana kadar varan farkların aday açıklandıktan sonra azaldığı ancak henüz hala 7-8 puanı bulan ciddi farklar olduğu belirtiliyor. Bu tabloya karşın Ankara'da da son bir haftalık süreçteki çalışmaların seçim sonucunu etkileyebileceğini umut ediyor. 

AK Parti'de "kazanılması zor" olarak görülse de en dikkat çekici sonucun İzmir'den alınabileceğine de inanılıyor. İzmir'de 2019 yerel seçimlerini CHP 20 puan farkla kazandı. Ancak 31 Mart seçimlerinde bu farkın 4-5 puan bandına inebileceği beklentisi oldukça yüksek. 2019'da 30 ilçeden 4'ünde AK Parti kazanırken önümüzdeki seçimlerde Bergama, Kınık, Kiraz, Bayındır ilçelerine; Buca, Tire, Beydağ, Aliağa, Ödemiş ilçelerinin de eklenebileceği ve Cumhur İttifakı belediyelerinin 4'ten 9'a çıkabileceğine dair bir inanmışlık da AK Parti'de hakim.

Seçimlere günler kala AK Parti'de hava bu. Hala uzun bir sürenin olduğu ve birçok sonucun değiştirilebileceğine inanılıyor. AK Parti'de endişe duyulan tek başlık ise ekonomi. Ekonomideki olumsuz tablonun önlerindeki en büyük bariyer olduğuna inanan parti kurmayları, vatandaşı ikna etmenin bu noktada zorlaştığını da görmüş durumda. Ayrıca birkaç ay önce bir seçimden çıkmanın seçmende yılgınlık yarattığı da bir gerçek.