Günümüzde bir çoğumuz “Elimizden ne gelebilir? Gidişatı nasıl düzeltebiliriz? Ne yapsak daha iyiye, daha güzel ulaşırız?” diye düşünsek de, “Aman canım, bir kişi ne değiştirebilir” deyip mücadeleden kaçıyoruz ve aslında hiçbir şey yapmıyoruz. Ama bir kişi çok şey değiştirebilir. Örnek mi? Prof. Dr. Volkan Yüksel.

Prof. Dr. Volkan Yüksel benim Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden arkadaşım. Sonrasında Trakya Üniversitesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölümünde ihtisasını tamamladı. Beraber Macaristan’da staj yapmışlığımız da var. Ama bu konu dışı. Oldukça bilgili, cerrahisi gelişkin ve bilimsel bir insan. Literatüre ciddi katkı sağlamış, önemli indekslerde yayınlanan dergilerde editörlük yapmış bir bilim insanı hekim. Balıkesir Atatürk Şehir Hastanesi’nde Başhekimlik yaparak başladığı idari görev serüvenine şimdilerde Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanlığı yaparak devam ediyor. İyi ki de bu görevi yerine getiriyor. Neden mi?
Öncelikle bu yazıyı kendisine güzelleme yapmak ya da reklamını yapmak için yazmadığımı belirteyim. Hem bizlere umut vermesi hem de yaptıklarının duyurulması amaçlı yazıyorum. Göreve geleli bir buçuk yıl oldu ama Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi çehresi baya değişti. Geçen hafta Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi bünyesinde düzenlenen ve Yüksek Mühendis, Kocaeli Üniversitesi Teknokent Müdürü Erçin Dinçer’in muhteşem sunumu ve naçizane benim de bir konuşmamın olduğu “Sağlık alanında akademik amaçlı yapay zekanın kullanımı” başlıklı konferansa katıldım. Oldukça yoğun ilgi vardı. Erçin Bey çok kapsamlı ve hap bilgi tarzında uygulamalı bir eğitim verdi ve kendi adıma literatür araştırma algoritmam değişti. Bu konferans vesilesi ile son bir buçuk yılda Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde gerçekleşen akademik faaliyetleri öğrenme fırsatım oldu. Konferans salonunda son bir buçuk yılda düzenlenen 21. bilimsel panel olduğunu öğrendim. 
Akademik dergilerde üst düzey dergiler Q1, Q2, Q3, Q4 şeklinde bilimsel kalitelerine göre sınıflandırılır. 2024 yılında Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi 27’si Q1 ve 49’u Q2 yayın ile dünyada ilk 1000 üniversite arasına girmiş. Çok büyük başarı. Bunların dışında da birçok yayın yapılmış, ancak akademik olarak uluslararası dizinlerde yer alması ve nicelik açısından en değerli bilim, bu dergilerde yayınlanan makale sayısı ile ölçüldüğü için bu rakamları veriyorum. Bunun dışında devam eden üst düzey birçok araştırma var. Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi araştırma fonları ve bütçesi İstanbul teknik Üniversitesi ile aynı miktara ulaşmış durumda imiş. Büyük başarı. Yine Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi bünyesinde oldukça modern ve yetkin bir hücre kültürü laboratuvarı kurulmuş. Bu da büyük başarı. Çünkü birçok çalışmanın yapılması mümkün hale gelecek ve yapılan çalışmaların kalitesi artacak. Bu düzeyde bir laboratuvar birçok üniversitede halen yok ya da daha kurulması planlanma aşamasında. 
2024 yılında Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne başvuran öğrencilerin %91’i Balıkesir dışı illerden, başlıca Eskişehir, Bursa, Kütahya ve Manisa’dan geliyormuş. Yine önceki yıllarda üniversitede yabancı öğrenci sayısı yüzün altında iken 2024 yılında beş yüze ulaşmış. Uludağ Üniversitesi ile yapılan eğitim işbirliği protokolü sonrasında genç öğretim üyelerine yönelik formasyon eğitimi verme amacı ile Eğiticilerin Eğitimi kursları düzenlenmiş. Ders müfredatı baştan aşağı revize edilerek öğrencilere yapay zeka, yazılım, insan hakları, spor, görsel sanatlar ve iletişim alanlarında seçmeli dersler eklenmiş. Gönüllü olarak toplam 33 öğretim üyesinin katkıları ile Öz Değerlendirme raporu hazırlanmış ve uluslararası akreditasyon başvurusu yapılmış. Bu da büyük başarı.
Dekan olduğu dönemde liyakat ilkelerine sadık kalarak toplam kırk öğretim üyesini, ki 29’u doktor öğretim üyesi, Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi bünyesine katmış. 2 sene önce Tıpta Uzmanlık Kurulu tarafından eğitime kapatılan 9 branş bu öğretim üyelerinin katılımı sonrasında tekrar asistan yetiştirmeye başlamış. Büyük başarı.
2024 yılında yapılan poliklinik sayısı halkın güven ve desteği ile 2023’deki sayıların iki katına çıkmış. Büyük başarı. 
Kendisi çok nezaketli olduğu için bir önceki yönetimlerin de bunda büyük katkısı olduğunun altını çiziyor. Rektör Prof. Dr. Yücel Oğurlu ve Tıp Fakültesi’nden sorumlu Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fatih Satıl’ın da vizyonları, bilgi ve tecrübelerinden çok şey öğrendiğini ve kendilerinin Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne çok destek verdiğini belirtiyor.  
Bu bilgileri edindiğimde hem arkadaşım olduğu için Prof. Dr. Volkan Yüksel ile gurur duydum hem de ülkemiz adına çok sevindirici bulduğum veriler ile gurur duydum. Bunu başka biçimde dile getirmem mümkün değil. Bu büyük başarılar ile gurur duydum. 
  Başlıkta yazdığım “Bir kişi çok şey değiştirebilir mi?” sorusunun yanıtı işte yukarıda yazdığım sebeplerden Prof. Dr. Volkan Yüksel. Bilimsel alanda kendini kanıtlamış biri olarak Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin de bilimsel alanda kendini kanıtlamasına olanak sağlamış. Halkın güvenini kazanarak hastane bünyesinde daha fazla hasta bakılmasına ve daha çok insanın sağlığına kavuşmasına vesile olmuş. Yine günümüzde çok önem arz eden liyakat ilkelerine bağlı kalarak Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi bünyesine yeni öğretim üyeleri katarak akademik kadroyu kuvvetlendirmiş ve hem hasta bakımı hem bilimsel aktivite seviyesini yukarıya taşımış.
Günümüzde aradığımız ve özlediğimiz hareketler işte bunlar. Keşke daha çok Volkan Yüksel’imiz olsa bilime, liyakata ve nezakete katkı sağlayacak. O kadar alçak gönüllü ki. Tavrı, jestleri ve mimikleri. Her öğretim üyesi ve her öğrenci ile ayrı ayrı ilgileniyor. Bu kadar işin arasında da hala ameliyat yapmaya ve hastaları sağlığına kavuşturmaya devam ediyor. 
Kendisini bu yazı ile tebrik ediyor ve hepimize örnek olmasını diliyorum. Sen ve senin gibi insanlar iyi ki var Prof. Dr. Volkan Yüksel.