2019 yerel seçimlerinde CHP’nin yüzde 51 oy ile kazandığı Bilecik’te, başkan İçişleri Bakanlığınca görevden alınınca yerine CHP’li Melek Mızrak Subaşı seçilmişti. Ancak geçtiğimiz hafta belediye meclisinde yapılan oylamada İYİ Partililer, CHP yerine AK Parti ile anlaştı ve belediyede yönetim İYİ Parti’ye geçti.

Kıvanç El

Bu hamle 28 Mayıs sonrası CHP ile İYİ Parti arasında biten ittifakın ilk somut kopuşu olması açısından önemliydi. İYİ Parti’nin AK Parti ile hareket etmesi yeni dönemin işaretleri olarak da yorumlanıyor.

Bilecik, 250 bin nüfusuyla Türkiye’nin küçük şehirlerinden biri. Kent yaşanan siyasi hamleler ile bu aralar gündemde. İYİ Parti’nin CHP ile ittifakı bitirmesi sonrasında “AK Parti ile uzlaşır mı?” sorularının sorulduğu günlerde Bilecik’te AK Parti-MHP ve İYİ Parti'nin uzlaşarak CHP’li belediyede yönetimi değiştirmesi de hayli ilgi çekti. Bir de ilin görevden indirilen başkanının 36 yaşında genç bir kadın olması ve aynı zamanda Game of Thrones dizisindeki Targaryen hanedanlığının mensuplarına benzemesi ile nam salan isim olunca kamuoyunun ilgisi de bu kente yöneldi. 

Görevi sonlandırılan başkan Melek Mızrak Subaşı, CHP’de MYK ve Parti Meclisi’nde onaylanmasının hemen 1 gün sonrası görevini kaybetti. Eski CHP’li başkan Semih Şahin’in hamlesi ile görevini kaybeden Subaşı’na yönelik şehirde de tepkiler var.

Melek Mızrak Subaşı yaşananların ardından yaptığı açıklamada AK Parti, MHP ve İYİ Partili seçmenden de kendisine yönelme olduğunu ve yaşananlar nedeniyle desteğin arttığını söylüyor.  Subaşı, halkın desteği ile seçimi kazanacağını ve en iyi cevabın bu şekilde verileceğini düşünüyor.

İYİ Parti kurmayları, yapılan bu hamleyi “AK Parti ile iş birliği” olarak yorumlamıyor. Kurmaylar, “Biz İYİ Parti’ye kazandırma amacındayız. Kendi adaylarımızı gösteriyoruz. Oylama gizli yapılmıştır. Kim kime verdi bunu bilmek mümkün değildir” demekle yetiniyor.

Yerel seçim sürecinde elbette siyasi hamleler olabilir. Ancak CHP listelerinden belediye meclisine seçilen İYİ Partililerin seçime 2 ay kala saf değiştirmesi, üzerinde tartışılmaya değen bir durum. Sahada seçmeni ikna ederek yarışmak yerine yapılan bu siyasi hamleler ile adını duyurmak ve yarışa girmek siyasi etik açısından da oldukça problemli bir sürecin ortaya çıkmasına yol açtı.

Yerel seçimler yaklaştıkça İYİ Partili ve CHP’liler arasındaki karşılıklı uyumsuzlukların artması da olası. Özellikle İYİ Partili isimlerde “CHP ile beraber değiliz” vurgusunu artırmak için atılan adımların seçim yaklaştıkça artması muhtemel.